Slovenija znova del kuharske elite
Tudi na tokratnem Svetovnem kulinaričnem prvenstvu Villeroy & Boch v Luksemburgu bo Slovenija nastopila v elitni kategoriji članskih reprezentanc. Največje svetovno kulinarično tekmovanje z 50-letno tradicijo se vsaka štiri leta odvija v okviru sejma Expogast, v petih dneh, od 26. do 30. novembra, pa ga bo obiskalo več kot 50 tisoč obiskovalcev, v številnih disciplinah pa se bo pomerilo več kot 3000 kuharjev.

Slovenija tudi letos nadaljuje tradicijo udeležbe na prestižnem luksemburškem tekmovanju. Petnajst kuharskih reprezentanc iz celega sveta se v teh dneh meri v dveh kategorijah, pripravi toplega trihodnega menija za 110 oseb in v disciplini »Chef’s table«. Naši mojstri v belem so v kneževino prispeli včeraj zvečer, nastopili pa bodo v torek v prvi disciplini tople kuhinje, torej kuhanju menija. Tekmovalci so morali že pred meseci organizatorjem poslati nazive in fotografije jedi, s katerimi se bodo predstavili, tudi posamezni hodi pa imajo določene zahteve: predjed mora biti zasnovana okrog morskih sadežev, vsaj pol komponent mora biti toplih, glavna jed mora vsebovati meso ali perutnino, sladica pa biti narejena iz številnih različnih komponent. Ekipa v posebno sejemsko kuhinjo lahko vstopi ob 10.30, nato se pregleda kuhinjska oprema in naredi mise en place ter kontrola HACCP sistema, točno ob 12. pa lahko pričnejo z delom. Že dolgo razprodani meniji za goste se pričnejo streči ob 18. uri, sejemska restavracija pa obratuje do 21. ure.
Slovenska ekipa je svoje krožnike oblikovala in pilila v zadnjih mesecih na številnih treningih, svoje kreacije pa so predstavili tudi na kulinaričnih večerih v Portorožu, Laškem in na Brdu. »Letos v Luksemburgu nastopamo z mlado ekipo, ki izkušenj iz največjih svetovnih tekmovanj še nima. Konkurenca je izjemno močna, tu so najboljše ekipe iz celega sveta, Skandinavci, Singapurci, … Z oblikovanim menijem smo zelo zadovoljni, okusi so zelo dobro skombinirani, za dober končni rezultat pa se bo moralo poklopiti veliko stvari. Smo optimistični, svoje delo pa bomo opravili po najboljših močeh,« je pred nastopom povedal Martin Blejec, ki vodi slovensko izbrano vrsto. Pred fanti in dekletom je še en prost dan, ki pa bo prost le na papirju, saj bo jutri potrebno nabaviti še zadnje potrebne sestavine ter uskladiti zadnje detajle.
Za nastop na podobnih tekmovanjih je potrebno zbrati precej denarnih in materialnih sredstev, za izkazano podporo se tako iskreno zahvaljujemo koncernu Unilever in podjetjem Kotanyi d.o.o., Engrotuš d.o.o., Intersocks d.o.o. ter POS Elektronček d.o.o., brez katerih to ne bi bilo mogoče.
Trihodni meni slovenske kuharske reprezentance, Luksemburg 2022
TOPLA PREDJED
Losos z miso glazuro in umami salso, lečin pire s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem, holandska omaka s pomarančo, pinjenec, koperc
GLAVNA JED
Jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje, hrustljavo korenje, brokolini z amarantom, krompirjeva terina, jagnječje ocvrto pleče, čebula polnjena z jurčki, jagnječji jus
SLADICA
Odtenki grozdja
(vanilija, jurka, črni česen)
Člani slovenske kuharske reprezentance:
Martin Blejec, Bled Rose hotel, Bledrose Hotel d.o.o. – vodja ekipe
Meta Kocjančič, LifeClass Hotels & Spa, Istrabenz turizem d.o.o.
Gregor Rode, Slaščičarna Lolita – Kaval group, BID d.o.o.
Gašper Kačičnik, Hiša Ančka, IPSIMA I.P. d.o.o.
Blaž Vodopivec, LifeClass Hotels & Spa, Istrabenz turizem d.o.o.
Boštjan Volk, Gostišče Volk, Boštjan Volk s.p.
Pomočniki:
Grega Rozman, Bled Rose hotel, Bledrose Hotel d.o.o.
Davor Družinec, SŠGT Radovljica & Hotel Astoria Bled
Jan Dolšak, Restavracija Salon 1900, Sylt, Nemčija.