Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

V Kamniku kuhali za slovenske izseljence

Prejšnji mesec je ekipa Društva kuharjev in slaščičarjev preživela čudovito popoldne v družbi potomcev slovenskih izseljencev iz Združenih držav Amerike. Zanje je v sodelovanju s TIC Kamnik v Gostilni Repnik pripravila kosilo.

Na povabilo Turistično informativnega centra Kamnik se je Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije vključilo v projekt, ki ga bomo udeleženci pomnili še dolgo. Organizirana skupina kakšnih 50 potomcev v Združenih državah Amerike živečih slovenskih izseljencev je v mesecu oktobru prišla na 14-dnevno spoznavanje krajev, v katerih so odraščali njihovi predniki. Obiskali so znane in malo manj znane slovenske kraje, hkrati pa so gostovali v kar nekaj vrhunskih slovenskih gostilnah.

Svoj obisk Slovenije so zaključili v Kamniku, kjer smo v sodelovanju z ekipo Gostilne Repnik, ki nam je prijazno »posodila« svoje prostore, zanje pripravili trihodno kosilo, ki so ga sicer udeleženci pomagali dokončevati sami. V »akciji« sta bila dva člana slovenske kuharske reprezentance, ki v četrtek potuje v Luksemburg na Svetovno kulinarično prvenstvo, Grega Rozman in Davor Družinec, kuharski predpasnik pa sta si nataknila tudi Srečko Koklič in Tomaž Vozelj, predsednik in podpredsednik našega društva.

Za goste smo pripravili ječmenovo kašo z zelenjavo, telečji priželjc, raviole in kloštrsko kremno rezino. Že med dogodkom samim so potomci slovenskih priseljencev z navdušenjem spremljali delo kuharjev in vneto pomagali pri dokončevanu jedi, hkrati pa so nas zasuli z vprašanji o jedeh, ki jih pomnijo le še iz otroških dni, ko so jim jih pripravljale babice. Ko smo si v slovo stisnili roke, je bilo na očeh gostov opaziti tudi kakšno solzico, slovo pa je bilo polno iskrenih zahval in pohval.

Več fotoutrinkov v galeriji.

Naši partnerji