Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

V Ihanu je zopet dišalo po žaru

V soboto se je v Ihanu zgodilo tradicionalno, že dvanajsto državno tekmovanje v peki na žaru Žar mojster 2014. Med profesionalci je slavil Martin Blejec iz Domžal, ki je svojo jed poimenoval Pujskov osvežilni krožnik, med kuharskimi amaterji pa je bil za najboljšega izbran Janez Fic iz Škofje Loke.

V soboto se je v Ihanu zgodilo tradicionalno, že dvanajsto državno tekmovanje v peki na žaru Žar mojster 2014. Med profesionalci je slavil Martin Blejec iz Domžal, ki je svojo jed poimenoval Pujskov osvežilni krožnik. Vseboval je pečeni pujskov hrbet brez kosti s poletno solato različnih bučnic, gobov ragu, gorčično BBQ omako, belo polento z gorgonzolo, drobnjakov pesto in domačo lepinjo s praženo čebulo. Med kuharskimi amaterji si je prašiča pitanca za prvo mesto prislužil Janez Fic iz Škofje loke. Svoj krožnik je poimenoval ŽAR krožnik, sestavljen pa je bil iz slastne pletenice s slanino insvinjsko ribico, pečenih svinjskih reber z medom in pehtranom, zapečene polente, mladega sira, koromača, bučke in mlade kolerabice.

Kot nam je povedala Natalija Poljanšek iz Farm Ihan, ki so poleg Prostovoljnega gasilskega društva Ihan organizator tega kuharskega tekmovanja, je tekmovalo 11 kuharjev. »To je tradicionalno 12. tekmovanje, ki je vedno organizirano v Ihanu. Začelo se je z namenom, da spet približamo ljudem svinjsko meso. To namreč ni nezdravo, le uravnoteženo moraš jesti,« je prepričana Poljanškova. »Mi dostavimo vso surovino za tekmovanje, se pravi svinjsko meso Farm Ihan z blagovno znamko Anton Kamnik,« je razložila Poljanškova. Nagrade za Žar mojstra so se razdelile na amaterski in profesionalni del. Zmagovalec pri profesionalcih je dobil 500 evrov, Iztok Gumzej  za drugo mesto prašiča pitanca, za tretje mesto pa je Martin Saksida dobil odojka. Pri amaterjih je zmagovalec dobil prašiča pitanca, drugi je bil Milko Podrgajs, ki je dobil odojka, tretji pa Uroš Ostrež, ki se je razveselil paketa izdelkov iz mesa Anton Kamnik.

Tekmovanje je vodil Tomaž Vozelj, podpredsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki nam je razložil ocenjevanje komisije: »Ocenjuje se vse, od tega, kako pride tekmovalec urejen na delovno mesto, kako ustvarja na delovnem mestu, pomembna je higiena, koliko ima odpadkov, kako dela z žarom, ali si pravilno razporedi delovni čas, da pravilno v eni uri opravi svoje delo, kako zloži jed na krožnik, ali je inovativen, ali je krožnik privlačen, pravilna razporeditev na krožniku, med vitamini, ogljikovimi hidrati in beljakovinami, torej zelenjavo, prilogo in mesom, kakšen je okus.« Prepričan je, da če katere stvari jemo preveč, ni nobena zdrava. Če pa zaužijemo primerno količino mesa, še posebno danes, ko svinjsko meso ni več tako mastno, kot je bilo nekoč, ko je moralo biti maščobe za štiri prste, je svinjsko meso zdravo. »Po drugi strani pa je tako: če pojeste 250 gramov mesa in zraven nič zelenjave, potem to ni zdravo,« je prepričan Vozelj. »S Sašom Žaljecem sva idejna vodja tega tekmovanja. Prvič je bilo šest tekmovalcev, tekmovanje je bilo bolj lokalno, zdaj pa prihaja vsako leto več tekmovalcev iz vse Slovenije, tudi iz zamejstva. V dvanajstih letih se je tukaj zvrstilo okrog 850 tekmovalcev. Bilo je tudi dosti tekmovalk,« je začetke državnega tekmovanja peke na žaru opisal Vozelj. »Ljudje prihajajo, da vidijo, kakšni so trendi, kaj vse se da narediti na žaru. Kreacije so zelo zanimive.«

Prireditev je povezoval vsem zelo dobro znan Boris Kopitar.»Jaz na tekmovanju sicer ne pečem, peče pa naš župan Toni Dragar,« je pohvalil pogum župana in dodal: »Povezava med narodnozabavno glasbo in žarom je v tem, da kdor ima rad narodno zabavno glasbo, so mu tudi jedi z žara zlezle pod kožo.«

Povezava do fotogalerije: KLIK

 

Naši partnerji