Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Slovenski kuharji blesteli v Sarajevu

Deset zlatih in šest srebrnih kolajn je osvojila ekipa slovenskih kuharjev na tretjem mednarodnem gastronomskem festivalu v Sarajevu »Bosanski dukat«, ki se je tudi letos odvijal v hotelu Holiday Inn konec novembra.Tekmovalci, prišli so iz Makedonije, Črne Gore, Slovenije, Srbije, Hrvaške, Romunije, Turčije in domače Bosne in Hercegovine, so se v dveh dneh pomerili v štirih kategorijah - v pripravi vegetarijanske jedi, pripravi postrvi, artistiki ter v slaščičarstvu. V pripravi vegetarijanske jedi je prvi dan tekmovalo 45 tekmovalcev, naslednji dan v pripravi postrvi pa 58 tekmovalcev. Čeprav je bilo pripravljenih pet kuhinj za tekmovanje, je to potekalo od jutra do večera. Od 58. tekmovalcev jih je šest osvojilo zlate kolajne, najboljših pet po rezultatu pa je bilo uvrščenih v finale, med njimi sta bila tudi dva naša tekmovalca Boštjan Kovačič in Dušan Veršec, ki sta se morala pomeriti z ostalimi v finalu v pripravi dveh glavnih jedi in dveh sladic iz črne skrinjice. Za pripravo so imeli tekmovalci 120 minut časa. Končni rezultat smo vsi nestrpno čakali in zgodilo se je to, da je Dušan Veršec zaostal za prvim tekmovalcem za dve točki in tako zasedel odlično drugo mesto, Boštjan Kovačič pa z drugo zlato kolajno peto mesto. Velja omeniti, da je slednji v pripravi vegetarijanske jedi osvojil zlato kolajno. Prvo mesto je osvojil Dragan Šljivić iz Banja Luke. V pripravi glavnih jedi se je odlično odrezal Zdravko Krnjajić, ki je osvojil dve srebrni kolajni.

Ostali naši tekmovalci, kateri so se pomerili v kulinarični in slaščičarski artistiki so dosegli sledeče rezultate po osvojenih kolajnah: Klemen Drole - dve zlati, ena srebrna, Blaž Habjan - dve zlati, ena srebrna, Robert Lukas - dve zlati, Vlado Novoselec - ena zlato kolajno, Dušan Veršec - dve srebrni.

Ob ogledu so bili obiskovalci navdušeni nad videnimi artističnimi izdelki, saj so bili ti v Sarajevu prikazani prvič. Slovenska ekipa se je še enkrat izkazala, ko so naši fantje pripravili pravo slovensko večerjo za vse udeležence tekmovanja. Na bifejski mizi ni manjkalo kraškega pršuta, kranjskih klobas, telečje obare, visoške pečenke, krvavic, zelja, prekmurske gibanice ter ostalih dobrot. Idejni oče te večerje je bil Zdravko Krnjajić, za kar je iz rok organizatorja tega tekmovanja Hamida Hadziča prejel posebno priznanje.

Res lepo tekmovanje, dobro druženje ter še enkrat vse čestitke našim fantom.

Avtor: Iztok Legat 

Naši partnerji