Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Slovenci v Pragi četrti

Minuli konec tedna, natančneje med 5. in 8. oktobrom, je v Pragi potekalo mednarodno tekmovanje Global Chefs Challenge. Slovenski predstavniki so se predstavili v dveh kategorijah – Hans Bueschkens Young Chefs Challenge (za kuharje do 23 let) in v članskem Global Chefs Challenge, med sodniki pa je bila nekdanja članica reprezentance Alma Rekič. 

Med mladimi kuharji sta nastopila Maxim Lorenčič in Blaž Vodopivec, oba sta stara 20 let in zaposlena v Hitovem hotelu Park v Novi Gorici, med člani pa je tekmoval Grega Rozman iz Dvorca Lambergh, ki mu je asistiral Janko Kržišnik. Kuharji so imeli naslednjo nalogo -  v treh urah pripraviti trihodni meni za šest oseb – predjed je morala vsebovati brancina in jakobinke, glavna jed telečji hrbet in račja jetra, sladica pa je morala biti sestavljena iz vsaj 40% čokolade, hkrati pa je morala vsebovati sadje in omako. Pri mladih kuharjih so nastopili predstavniki Cipra, Hrvaške, Anglije, Walesa, Češke, Italije, Slovaške, Madžarske, Nemčije, Romunije in Finske, naša kuharja sta osvojila končno četrto mesto, zmagal pa je šla v našo zahodno sosedo. Na četrtem mestu je med člani končal tudi Grega Rozman, katerega konkurenti so prišli iz Walesa, Češke, Hrvaške, Škotske, Portugalske, Turčije, Belgije, Španije, Italije, Slovaške, Madžarske in Romunije. Najboljša v vsaki kategoriji bosta čez dve leti potovala na finale v francoski Lyon.

Meni - Grega Rozman in Janko Kržišnik (člani):

Predjed: file brancina, ocvrt brancin z rakovico, jakobinka, pena pastinjaka, črna leča, olje olive, krebuljica
Glavna jed: telečji hrbet, telečji priželjc, krema buče, buča, omaka telička, pena telečje juhe, kaviar jeter, drobtine Tolminca

Sladica: kostanjev ganaš s čokolado, meringa, gel maline, kompresirane fige, čokoladna zemlja s tonka oreščkom, kakavov biskvit, sladoled bele čokolade z ingverjem, bela čokolada, prah bučnega olja

Meni - Maxim Lorenčič in Blaž Vodopivec (mladi)

Predjed: rezine jakobove pokrovače in mavrične pese z želejem gina, marinirana kumara s kremo rdeče pese, na zeliščnem čaju poširan file brancina s stebelno zeleno in grany smith jabolkom, peneča vinsko omako, mariniran osočnik in olje zelene.
Glavna jed: na smreki prekajen telečji hrbet s kompotom mavrahov in masleno jurkino omako, pire pečene maslene buče z zelišči, hrustljave praline gosjih jeter v amaretto drobtinah in ragu pečenega korenja, boba in lisičk ter pena bučnega olja.

Sladica: čokoladni ganaš s solnim cvetom in kakavovim hrustljavčkom, flambirana breskev, sladoled iz temne čokolade in janeževih semen ter breskova omako.


Naši partnerji