Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Svetovno kulinarično prvenstvo LuksemburgV okviru sejma Expogast je v Luksemburgu od 22. do 26. novembra 2014 potekalo drugo največje svetovno kuharsko tekmovanje – Svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy & Boch. Gre za izjemno odmeven dogodek, ki si ga je samo v enem dnevu ogledalo 14 tisoč obiskovalcev, med katerimi sta bila tudi luksemburški premier in župan mesta, na sporedu pa je vsaka štiri leta.

Tekmovanja se redno udeležujeta obe reprezentanci, ki delujeta pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in tako je bilo tudi letos. V Luksemburgu sta nastopili tako članska kot mladinska nacionalna ekipa, ki sta domov prinesli tri srebrne in eno bronasto kolajno ter zelo dobre končne uvrstitve.

Članska reprezentanca je nastopala pod vodstvom Janeza Dolšaka (Grand Hotelu Union Ljubljana), sestavljali pa so jo Alma Rekić (Sava Turizem – Sava hoteli Bled), Simon Bertoncelj (Sava Turizem – Grand Hotel Toplice Bled), Grega Rozman (Sava Turizem – Hotel Golf Bled), Davorin Družinec (JGZ Brdo) in Marino Furlan (Družba Hit – Hotel Park Nova Gorica). Nastopali so v konkurenci 30. ekip, bronasta kolajna v hladni razstavi in srebrna v kuhanju menija pa sta na koncu pomenili 18. mesto.

Mladinsko reprezentanco je vodil Boruta Jakič (Hotel Aleksander Rogaška Slatina) ob pomoči Roberta Merzela (JGZ Brdo), zanjo pa so nastopali Mojmir Šiftar (Hotel Aleksander Rogaška Slatina), Matic Bergant (Restavracija Strelec Ljubljana), Marko Magajne (Gostilna Špengl Celje), Sebastjan Plevčak (VSŠGT Maribor) in Filip Matjaž (Restavracija hotel Tomi Portorož). V konkurenci 15. ekip so bili v obeh kategorijah nagrajeni s srebrnima kolajnama, kar jih je uvrstilo na končno 10. mesto.

Slovensko odpravo so sicer sestavljali še štirje pomočniki, ki so bili ekipama v veliko pomoč – Saška Šebjanič (Sava turizem – Sava hoteli Bled), Rožle Žan Brelih (SŠGT Radovljica/JGZ Brdo), Tomaž Oman (Sava Turizem – Sava hoteli Bled) in Matej Golja (Sava Turizem – Sava hoteli Bled) ter predsednik, podpredsednik in sekretar društva.

Naši partnerji