Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Reportaža: "GAST 2015 Celovec"

V preteklih dneh, med 22. in 24. marcem 2015, je v avstrijskem Celovcu potekal sejem GAST 2015. Na kulinaričnih tekmovanjih, ki potekajo v okviru dogodka, se je zbrala pisana mednarodna druščina tekmovalcev, med katerimi so bili tudi člani našega društva, ki so uspešno zastopali slovenske barve.

Leto mine kot bi mignil in tudi letos, kot je navada že nekaj let, smo se v ponedeljek, 23.3. 2015, zbrali dobri prijatelji in odšli na tekmovanje na sejem Gast v Celovcu. Sejem je bil, kot je v avstrijski navadi, lep, zanimiv in poln pestre ponudbe. Prav lepo je, ko še ves zaspan stopiš v tekmovalno dvorano in te z velikim nasmehom pozdravijo podpredsednik Klub der Koche Kärnten (KKK) Christian Schilinger in nato seveda še vsa druga delegacija njihovega društva. Ne manjka pa tudi slovenski pozdrav ter seveda prisrčen stisk roke.Letošnje leto smo se res zbrali v lepem številu. Iz Kranjske gore sta se tekmovanja udeležila Klemen Drole, ki je tekmoval kar v dveh artističnih kategorijah. Tekmoval je z sliko iz tičino mase z naslovom Sončnično polje in s skulpturo iz masla Ples morskih konjičkov ter Zdravko Krnjajič, katerega skulptura je bila Riba skalarka iz masla. 
Primorsko regijo je tokrat predstavljal Vlado Novoselec in kot je v njegovi navadi je pripravil skulpturo iz zelenjave. Robert Lukas je ponosno zastopal Štajersko z Motorjem iz testenin, Blaž Habjan pa Celje z Ribo iz pastiljaža.

Moramo priznati, da je bilo letos tekmovanje precej težko, saj so se organizatorji odločili, da v svojo žirijo povabijo še gospoda, ki je mednarodni ocenjevalec in ocenjuje tudi na Kuharskih olimpijskih igrah. To pomeni, da je bilo ocenjevanje res strogo in predvsem zelo pošteno. Prav vsakega od nas je po ocenjevanju poučil o napakah na skulpturah in seveda tudi svetoval, kaj in kako moramo popraviti in kaj mora biti drugače izdelano. Zaupal nam je tudi to, da so se pravila za artistiko spremenila, in opozoril da si jih moramo pogledati, če hočemo sodelovati na večjih tekmovanjih, kot so Kuharske olimpijske igre, da ne bi prišlo do kakšnih neprijetnosti in diskvalifikacij na samem tekmovanju.Vseeno je bila slovenski kuharska artistična skupina uspešna, saj smo osvojili kar dva celotna kompleta kolajn, to pomeni dve bronasti, dve srebrni in dve zlati kolajni. Po imenih pa so se kolajne razvrstile takole: 

Blaž Habjan – Zlata kolajna … Riba iz pastiljaža
Robert Lukas – Zlata kolajna … Motor iz testenin 
Vlado Novoselec – Srebrna kolajna … Skulptura iz zelenjave 
Klemen Drole – Srebrna kolajna … Ples morskih konjičkov – maslo 
Klemen Drole – Bronasta kolajna … Sončnično polje – tičino masa 
Zdravko Krnjajič – Bronasta kolajna … Skalarka iz masla 

V tekmovanju mladih kuharjev, ti. Duelu, je delo odlično šlo od rok članu slovenske mladinske kuharske reprezentance Sebastjanu Plevčaku, ki je bil boljši od celotne konkurence in se domov vrnili z zmago in zlato medaljo.Dan je hitro minil. In res smo uživali v družbi, saj nismo le tekmovalci, ampak smo tudi dobri prijatelji, ki že kujemo drug z drugim, kako, kje in kdaj bomo naredili vsak svojo novo skulpturo, saj to delamo iz veselja in užitka do artistike, ki jo imamo radi… In kmalu spet na kakšne nove izive.

Avtor: Blaž Habjan

Naši partnerji