Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Napoved: "20. Bogračiada, 28.05.2016"

Konec meseca maja v Murski Soboti zadiši po stari in tradicionalni prekmurski jedi - bograču. Letos bo na sporedu že jubilejna 20. Bogračiada, zato so se organizatorji potrudili še bolj kot ponavadi in vsem tekmovalcem in gledalcem obljubljano nepozabno prireditev. 

V Murski Soboti bo ponovno dišalo po stari in tradicionalni prekmurski jedi – bograču, na zdaj že tradicionalni kulinarični prireditvi BOGRAČIADA, ki bo letos jubilejna, saj bo že 20. po vrsti.

Prireditev se bo odvijala v centru mesta Murska Sobota, na Slovenski ulici pred Hotelom Diana, 28. maja 2016 od 9.00 ure naprej. Celodnevna prireditev bo ob kuhanju bograča v kotličku na odprtem ognju združevala pristno domačnost prekmurske kulinarike, prekmurskih obrti in veselega ter sproščenega druženja in medsebojnega povezovanja ob dobri glasbi.

Prva BOGRAČIADA se je 1997 odvijala pred motelom Čarda. Že naslednje leto se je zaradi odlične udeležbe preselila v središče mesta Murska Sobota, pred restavracijo Zvezda, na vrt z mogočnimi kostanji. Od leta 2011 se prireditev odvija na Slovenski ulici z osrednjim dogajanjem pred hotelom Diana, ki nosi težo organizacije in je hkrati lastnik blagovne znamke BOGRAČIADA.

Prireditev je vsako leto pridobivala na pomenu; število kuharjev, ki so se pomerili v kuhanju bograča je bilo iz leta v leto vse večje, program vse pestrejši, prireditev pa vsako leto odmevnejša.

Ni zanemarljivo dejstvo, da ima naša soboška BOGRAČIADA celo daljšo tradicijo od lendavskega Bograč-festa. Žal nas je Lendava prehitela in postala svetovna prestolnica bograča, vendar lahko vseeno s ponosom govorimo o naši prireditvi in upravičeno rečemo, da gre za kulinarično prireditev z dolgoletno tradicijo, saj ni zapisana samo v zgodovino Dianinih prireditev, ampak tudi v zgodovino mesta Murska Sobota.

BOGRAČIADA je bila zamišljena kot promocija prekmurske kulinarike, saj je bograč zagotovo eden izmed nosilcev naše domače pristne kulinarike. Bila je prva takšna kulinarična prireditev tod okrog, na podlagi katere so potem nastale vse druge izpeljanke, saj je tekmovanje v kuhanju bograča dandanes zelo pogost običaj in dogodek po veliko prekmurskih vaseh in mestih.

Letos na prireditvi pričakujemo mednarodno udeležbo, saj se bodo tekmovanja in prireditve udeležili gostje iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, udeležbo pričakujemo celo iz Italije in Hrvaške, ki bodo prireditvi dodali pečat mednarodnega druženja in dobrih medsosedskih odnosov.

Zaradi številnih ekip kuhanje poteka že vrsto let v dopoldanskem in popoldanskem času. Zraven bograča boste lahko okusili tudi mnoge druge prekmurske in sodobne jedi, ki bodo na voljo skozi ves dan in pozno v noč. Poskrbljeno bo za veselo dogajanje v otroškem kotičku, animacijo in seveda glasbo. Z nami bodo »gorički meštri«, ki še meštrujejo, stojnice z domačo in umetno obrtjo, in še kaj se bo našlo.

Povabili smo veliko znanih Prekmurcev, ki živijo doma in po svetu, kar nekaj znanih osebnosti iz različnih področij, vse skupaj bo medijsko odlično podprto.

20. BOGRAČIADA bo letos imela torej vseslovenski in mednarodni pomen, pa tudi dobrodelno noto, saj bomo del od vsake kotizacije in vsake prodane porcije bograča namenili tudi v humanitarne namene, zato si bo vredno ogledati in doživeti to »SOBOŠKO FEŠTO«, ki vsako leto znova prijetno preseneti z raznolikim programom in dogajanjem.

V veliko veselje in čast nam je, da bo letošnja jubilejna 20. BOGRAČIADA organizirana skupaj z MO Murska Sobota in pod pokroviteljstvom dr. Aleksandra Jevška, župana MO Murska Sobota.

Hotel Diana tako kot že vrsto let, z organizacijo BOGRAČIADE spet dodaja svoj kamenček v mozaik dogodkov v mestu Murska Sobota. Naslednja večja kulinarična prireditev bo FESTIVAL BUJTE REPE, ki bo letos v mesecu oktobru in že 7. po vrsti.
 
Dokumenti za prenos:
 

Naši partnerji