Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Nacionalni kuharski reprezentanci

Kako postaneš član Slovenske kuharske reprezentance?
Mnogim se zastavlja vprašanje, kako postati član nacionalne članske ali mladinske kuharske reprezentance. Dobre reference mentorja, udejstvovanje na Gostinsko turističnem zboru ali katerem izmed domačih lokalnih tekmovanj, kjer delo tekmovalcev spremljajo člani ocenjevalnih komisij in hkrati člani DKSS, ki posredujejo informacije naprej.

Delo članov ekipe?
Ni enostavno, saj morajo ob vseh svojih delovnih obveznostih redno sodelovati na strokovnih srečanjih in uradnih treningih, ki jih organiziramo po hotelskih hišah širom Slovenije.

Vodja ekipe koordinira in usklajuje strokovno delo, sestavo, pripravo jedi, izgled, okus in samo organizacijo dela, ki odigra pomembno vlogo pri samem tekmovanju.

Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije s članom ekipe in njegovim delodajalcem pripravi tripartitno pogodbo, s katero se vsi podpisniki obvežejo svojim dolžnostim za določeno obdobje.

Marsikdaj je delo kruto, neprespane noči in na tisoče prevoženih kilometrov so pogoste, na koncu pa medalja - bron, srebro, zlato - poplačajo trud in odrekanja tekom vseh priprav na tekmovanje.

Tekmovanja potekajo v domačem okolju ali pa sodelujemo na tekmovanjih v sosednjih državah, ki potekajo na nacionalnem nivoju države in se tako srečujemo z domačimi ekipami in izmenjemo izkušnje.

Poseben pomen in izziv pa so ekipam mednarodna tekmovanja v evropskem in svetovnem merilu.  Društvo kuharjev in slaščičarjev v svojem letnem planu predvidi udeležbo in tako sta se ekipi v preteklosti udeležili kar nekaj prestižnih tekmovanj - Kuharske olimpijade Erfurt 2012 (člani in mladinci), Svetovnega kulinaričnega tekmovanja Dubaj 2013 (člani), Svetovnega mladinskega kulinaričnega tekmovanja Seul 2013 (mladinci) in Svetovnega kulinaričnega prvenstva v Luxembourgu 2014 (člani in mladinci). V prihajajočem obdobju je pred ekipama nov izziv - Kuharska olimpijada IKA Erfurt 2016.


Sprejem članov Slovenske nacionalne članske in mladinske reprezentance pri Predsedniku RS Borutu Pahorju, december 2013.

Strani, ki bi vas utegnile zanimati

Naši partnerji