Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Na svidenje Slovenija, pozdravljen Luksemburg

V okviru sejma Expogast bo v Luksemburgu od 22. do 26. novembra 2014 potekalo drugo največje svetovno kuharsko tekmovanje – Svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy & Boch. Na njem bosta nastopili tako članska kot mladinska slovenska nacionalna kuharska reprezentanca.

Pred Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, pod okriljem katerega delujeta obe nacionalni ekipi, je gotovo najbolj zahteven projekt letošnjega leta. Priprave so bile dolge. Poleg poskusnih treningov sta obe ekipi organizirali kar lepo število zelo uspešnih kulinaričnih večerov širom Slovenije. Videno daje upanje na uspeh v izjemni konkurenci. Čaka nas dolga pot v Luksemburg, kamor se bomo jutri odpravili s kombiji, nato pa še priprava in nastopanje na prestižnem Svetovnem kulinaričnem prvenstvu Villeroy & Boch, ki poteka vsaka štiri leta. Na zadnjem, leta 2010, je Slovenija v članski konkurenci prejela skupno bronasto medaljo. Letos se bo na tekmovanju pomerilo 30 članskih in 15 mladinskih nacionalnih reprezentanc iz celega sveta.

Člansko reprezentanco vodi Janez Dolšak, vodja kuhinje v Grand Hotelu Union Ljubljana. Ekipo sestavljajo Alma Rekić (Sava Turizem – Sava hoteli Bled), Simon Bertoncelj (Grand Hotel Toplice Bled), Grega Rozman (Hotel Golf Bled), Davorin Družinec (Grad Brdo JGZ Brdo) in Marino Furlan (Hotel Park Nova Gorica). Ekipi bodo kot pomočniki pomagali Saška Šebjanič (Sava Turizem – Sava hoteli Bled), Žan Rožle Brelih (Srednja gostinska in turistična šola Radovljica), Tomaž Oman (Sava Turizem – Sava hoteli Bled) in Matej Golja (Sava Turizem – Sava hoteli Bled).  Članska ekipa se bo na tekmovanju  pomerila v skupini z ekipami Finske, Švedske, Mehike, Singapurja in Združenih arabskih emiratov.  V hladni kuhinji člani tekmujejo 23. novembra, topli meni pa pripravljajo 25. novembra.



Mladinsko reprezentanco vodi Borut Jakič, vodja kuhinje v Hotel Aleksander Rogaška Slatina.  Ekipo sestavljajo  Mojmir Šiftar (Hotel Aleksander Rogaška Slatina), Matic Bergant (Restavracija Strelec Ljubljana), Marko Magajne (Gostilna Špengl Celje), Sebastjan Plevčak (Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor) in Filip Matjaž (Restavracija Hotel Tomi Portorož). Mladinci bodo nastopili v skupini z Walesom in Nemčijo. 22. novembra začenjajo s pripravo toplega menija,  drugi del pa jih čaka 25. novembra.


Obe reprezentanci bosta nastopili v tekmovalnem programu topla in hladna kuhinja. V prvi kategoriji je potrebno pripraviti trihodni meni, člani za 110, mladinci za 70 gostov. Gostje v restavracijo, kjer se strežejo meniji, prihajajo postopoma, kar močno oteži serviranje jedi in zahteva dobro organizacijo dela ob visokem strokovnem znanju same priprave jedi.  Jedi so sestavljene iz več komponent in na en krožnik tekmovalci postavijo tudi več kot 15 elementov.  

Komisija ocenjuje vse: od urejenosti tekmovalcev, pravilnosti postopkov priprave, skrbi za čistočo, organizacijo dela in na koncu seveda  izgled  in okus jedi. Vsi elementi, ki sestavljajo jed morajo  biti na  vseh krožnikih razporejeni  enako in tekmovalci ne vedo, kateri krožnik gre k  ocenjevalni komisiji. V hladni kuhinji se tekmuje v pripravi  različnih kulinaričnih kategorijah. Člani morajo pripraviti štiri različne prigrizke (finger foode), svečano ploščo, tri različne predjedi, dietni vegetarijanski tri hodni meni, štiri restavracijske sladice, ploščo  z drobnim pecivom (petit four) in skulpturo. Pri mladincih je podobno, le da  v njihovem tekmovanju ni dietnega vegetarijanskega menija in plošče z drobnim pecivom ter  skulpture.
 

Na mestu je še, da poudarimo naše partnerje, ki so nam priprave in odhod v Luksemburg sploh omogočili – Unilever, Kotanyi Slovenija, Nimrod, Dick, Ljubljanske mlekarne, Vigros, POS Elektronček, AALT, Agencija Novelus,  AlpeGel, Alpeks, Creativ - Crocks, Steklarna Rogaška, Domačija Belica, Filco, Fonda, Geaprodukt, Hapy day, Osnova - Greiff, Importex – Dick, Kemtex trgovina, Lindstrom, Merit international, MOS, Nektar Natura, Nimrod, Romica, Fotograf Andrej Križ, Studio 10 - Janez Pukšič in Vina Pullus.

O dogajanju v Luksemburgu vas bomo sproti obveščali na društveni spletni strani (www.kuharjislovenije.si), Facebook profilu (https://www.facebook.com/Drustvo.kuharjev.in.slascicarjev.Slovenije), ter s sprotnimi obvestili za javnost. Za več informacij pa se lahko obrnete na sekretarja društva – Staš Zorzo (stas.zorzo@kuharjislovenije.si, 041 690 883).

 

 

 

 

 

Naši partnerji