Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Mladinci navduševali v Medani

Prejšnjo sredo je mladinska kuharska reprezentanca pod vodstvom Boruta Jakiča navdušila prisotne na kulinaričnem večeru na domačiji Belica v Medani.

Največji letošnji projekt Društva kuharjev in slaščičarjev se nezadržno približuje – do Svetovnega kulinaričnega prvenstva v Luksemburgu nas ločita le še dobra dva meseca. Tekmovalni meniji članske in mladinske reprezentance so že pripravljeni, pred člani obeh ekip je le še prilagajanje receptur in piljenje malenkosti.Slovenska mladinska reprezentanca v sestavi Mojmir Šiftar, Sebastjan Plevčak, Matic Bergant, Marko Magajne in Filip Matjaž, pod vodstvom Boruta Jakiča in ob strokovni pomoči Roberta Merzela, je prejšnji teden na domačiji Belica v Goriških Brdih pripravila kulinarični večer, na katerem se je predstavila s trihodnim tekmovalnim menijem ob spremljavi vin gostitelja. Zbrani gostje so že med dogodkom odobravajoče komentirali harmonije okusov postreženega, ob koncu pa so mednje prišli tudi akterji večera in bili za svoje delo in trud nagrajeni z dolgim in bučnim aplavzom.

Začetna hladna prejed je bila sicer hišna, mladinski tekmovalni meni pa sestavlja topla predjed, glavna jed in sladica.

Topla predjed
Pečeni žepki z ragujem hobotnice in pomaranče na kremi pastinaka s peteršiljem, topel žele limete, drobtine rdeče pese, file ciplja ovit v lososa in gambere, peneča rumenjakova omaka z limonino travo in ingverjem, mlada solata z zrakom pomaranče in belega balzamičnega kisa.

Glavna jed
Rahlo dimljen telečji hrbet s skorjico tartufa, pire korenja s tartufi, popečen telečji priželjc, ocvrt ješprenj s telečjim repom in jurčki, zavitek sira Tolminc in pivske repe s krebuljico, sotirano korenje z drobnjakom, mladi grah z balzamičnim kisom, omaka belega portovca.

Sladica
Skutin mousse z jabolčno sredico na orehovem testu, sorbet pečenih jabolk z rozinami na prahu orehovega olja, pena listnatega testa in sladkega vina, marinirana jabolka z janeževo zvezdo, orehovo puhasto testo, cimetov kaviar, pečen cimetov vafelj.

Za izkazano gostoljubje, prijaznost in podporo bi se v imenu društva in v imenu članov mladinske kuharske reprezentance radi iskreno zahvalili g. Zlatku Mavriču, ki je za naše kuharske upe veseljem odprl vrata domačije Belica.

Več utrinkov si lahko pogledate v FOTOGALERIJI (njihov avtor je g. Andrej Colja).

Naši partnerji