Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Kulinarična olimpijada v Erfurtu v barvi brona

Odprava Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije je zadnji teden oktobra preživela v nemškem Erfurtu, kjer se je z impresivno otvoritveno slovesnostjo s parado narodov 22.10. pričela Kulinarična olimpijada, eno izmed najpomembnejših svetovnih kulinaričnih tekmovanj, katere zaključek in razglasitev končnih rezultatov smo videli prejšnjo sredo.

Vsaka štiri leta se na Kulinarični olimpijadi zberejo kuharji in slaščičarji iz celega sveta ter soustvarjajo dogodek, ki letos slavi že svoj 116. rojstni dan. Prvič je bila Olimpijada organizirana daljnega leta 1900 v Frankfurtu (1900-1992), leta 1996 se je preselila v Berlin, letos pa smo videli njeno že 24. različico (peto v Erfurtu). Več kot 2000 tekmovalcev iz 59-ih držav je zavidanja vredna številka, tudi letos pa so na tekmovanju pomembno vlogo igrali slovenski mojstri v belem.Paradna disciplina kulinaričnih tekmovanj so ekipni nastopi nacionalnih članskih ekip – moštva so sestavljena iz šestih članov in štirih pomočnikov, ki se pomerijo tako v pripravi hladne razstave, kot v kuhanju trihodnega menija. V kategoriji hladne razstave mora ekipa pripraviti 3-hodni lako-ovo meni, 5-hodni slavnostni meni, 4 “finger food-e”, svečano ploščo za 8 oseb, 4 restavracijske sladice, 4 “petit four-e”, 3 predjedi in slaščičarsko skulpturo. Ti izdelki se zaščitijo z aspikom in razstavijo na mizi velikosti 4x4 m, kjer jih najprej ocenijo sodniki, nato pa občudujejo še obiskovalci sejma. V kategoriji tople kuhinje morajo ekipe pripraviti 3-hodni meni s predjedjo, glavno jedjo in sladico, ki jo nato postrežejo v sejemski restavraciji 110 gostom. V kategoriji hladne razstave je nacionalna reprezentanca prejela bronasto priznanje, tudi za svoj topli meni so prejeli bronasto priznanje.Slovenska nacionalna ekipa, ena izmed 32-ih nastopajočih, je s tekmovanjem pričela v soboto s hladno razstavo, v ponedeljek pa so njeni člani kuhali topli meni. Vodja ekipe je sicer Janez Dolšak, njeni člani pa so Marino Furlan (Hotel Park, Hit d.d.), Simon Bertoncelj (Grand hotel Toplice, Sava turizem d.d.), Martin Blejec (Austria Trend Hotel, Hotel management d.o.o.), Grega Rozman (Lambergh Château & Hotel, Lambergh d.o.o.) in Erik Črnigoj (Hotel Marina, Hotel Marina d.o.o.). Nepogrešljivi del ekipe so bili štirje pomočniki – Davor Družinec (Vila Bled, JGZ Brdo), Denis Ferizovič (Hotel Park, Hit d.d.), Maks Pogačnik (Grand hotel Toplice, Sava turizem d.d./VSŠGT Bled) in Jernej Kastelic (Austria Trend Hotel, Hotel management d.o.o.).
Mladinska nacionalna reprezentanca je v nedeljo nastopila v konkurenci regionalnih ekip, kjer so predstavljali primorsko kulinariko. V tej kategoriji tekmovalci pripravijo hladno razstavo, in sicer 4 “finger food-e”, svečani 5-hodni meni, svečano ploščo za 8 oseb, 3 predjedi, 4 restavracijske sladice in 4 “petit four-e”. V njihovi kategoriji je nastopilo več kot 50 ekip. Vodja mladinske ekipe je Borut Jakič (Restavracija Tomi, Mate Matjaž s.p.), strokovni pomočnik pa Robert Merzel (JGZ Brdo). Moštvo sestavljajo še Matic Bergant (Hotel Aleksander, Hotel Aleksander d.o.o.), Sebastjan Plevčak (VSŠGT Maribor), Filip Matjaž (Restavracija Tomi, Mate Matjaž s.p.), Rožle Brelih (Skipass hotel, Skipass travel d.o.o./VSŠGT Bled) in Matej Zupančič (Restavracija Strelec, Bid d.o.o./SŠGT Ljubljana), kot pomočnik pa se je v Erfurtu predstavil Klemen Skubic (VSŠGT Bled). Tudi miza mladinske reprezentance je bila ocenjena z bronastim priznanjem.

V kategoriji ti. “catering” ekip smo v nedeljo na delu videli slovensko vojaško ekipo. Njen vodja, Zvonko Vidovič in njegovi izbranci Matej Bergant, Robert Pavlin, Lidija Zebec in Matjaž Jerančič so kuhali samopostrežni meni za 150 oseb, ki je moral vsebovati juho, 2 glavni jedi, 1 vegetarijansko jed, solatni bife in sladico. Vojaki so za pokazano prejeli priznanje.Slovenija je imela na Kulinarični olimpijadi tudi dva individualna tekmovalcaVlado Novoselec (Restavracija Pavel 2 Piran) in Robert Lukas (Dijaški dom Lizike Jančar) sta v soboto nastopila v kategoriji individualne kulinarične artistike. Prvi je ustvarjal skulpturo iz korenja, slednji pa je nastopil s svojo čokoladno kreacijo. Oba sta bila za svoja izdelka prejela priznanji. V štirih dneh smo sicer lahko videli kreacije 700-ih individualnih tekmovalcev.“Kuhanje brez meja – pridi, vidi, čudi se in okusi,” je uradni slogan tekmovanja v Erfurtu, ki je bilo tudi letos prava paša za oči. V štirih tekmovalnih dneh so organizatorji zabeležili okrog 25 tisoč obiskovalcev, med katerimi smo videli tudi številne podpornike naših kuharjev.

Za konec je na mestu zahvala našim partnerjem, brez katerih udeležba na takšnih dogodkih ne bi bila mogoča. Hvala vsem podjetjem, kjer so zaposleni naši kuharji. Hvala tudi podjetjem, sponzorjem ekip: Unilever, Kotanyi Slovenija, Kemtex, Alpeks, Nimrod, Romica, Hit, Hotel Restavracija Tomi, Greiff, Kremeniti, Kimi, Nektar Natura, Rižanski vodovod Koper, Vigros, Sievi, SŠGT Ljubljana in VSŠGT Maribor.

Več informacij o tekmovanju lahko najdete na uradni spletni strani dogodka: http://www.olympiade-der-koeche.com/en.html.

Na povezavi https://goo.gl/qLWPyd lahko dostopate do Facebook fotogalerije slik.

Naši partnerji