Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Evropski WACS kongres in GCC Sarajevo končana

V Sarajevu sta se včeraj zaključila evropski kongres svetovne kuharske zveze WACS in tekmovanje Global Chef Challenge za južno Evropo.

V Sarajevu so se med 15. in 19. aprilom v organizaciji Udruženja kuhara BiH odvili trije mednarodni kulinarični dogodki – predsedniki evropskih kuharskih asociacij so se zbrali na Evropskem kongresu WACS, potekalo je tekmovanje Global Chef Challenge – Južna Evropa, organizatorji pa so podrli tudi Guinessov rekord v pripravi največje količine piščanje juhe (kuhali so tradicionalno bosansko jed – Begovo čorbo).

Na tekmovanju Global Chef Challenge so se kuharji, mladi kuharji in slaščičarji iz južne Evrope pomerili za uvrstitev na svetovno tekmovanje GCC, ki bo naslednje leto v Atenah. Slovenske barve je v članski konkurenci zastopal Grega Rozman (Sava hoteli Bled), med mladinci pa je nastopil Marko Magajne (Gostilna Špengl). Tekmovalna pravila so zahtevala, da kuharji v treh urah pripravijo trihodni meni za 6 oz. 4 osebe, v ocenjevalni komisiji pa je bil tudi podpredsednik Tomaž Vozelj.

Prvi dan je bilo na sporedu tekmovanje mladincev. Marko Magajne je kuhal v dopoldanski skupini, v kateri so bili poleg njega še predstavniki Malte, Portugalske in Italije. Popoldne smo videli še nastop Turka, Ciprčana in Srba. Naš tekmovalec je z nastopom odlično opravil, žal pa so na koncu majhne podrobnosti tehtnico prevesile v stran italijanskega kuharja, ki je z minimalno prednostjo pred Markom slavil zmago in uvrstitev v Atene. 

Drugi dan je dopoldne nastopil Grega Rozman, ob katerem so bili še Portugalec, Grk in Italijan, popoldne pa so kuhali še Turek, Hrvat, Maltežan in Ciprčan. Struktura njegovega menija je požela veliko zanimanja in pohval, manjša zamuda pri izdaji jedi pa ga je stala boljšega rezultata – končal je tik za najboljšo trojico, tudi v tej discipline je bil najboljši italijanski predstavnik.

Na Evropskem kongresu WACS je naše društvo zastopal predsednik Srečko Koklič. Kot je že v navadi, je tudi letos kot predstavnik naše nacionalne kuharske organizacije na srečanju z drugimi predsedniki predstavil aktivnosti društva (PP predstavitev). Zbrani so bili najbolj navdušeni nad projektom "Zlata kuhalnica", ki ga v organizaciji Turistične zveze Slovenije vsako leto pomaga izpeljati tudi naše društvo. Delo z mladimi je namreč en izmed glavnih ciljev, ki jih zasleduje WACS, podobnih primerov dobre prakse pa ne poznajo v marsikateri državi, ki je gastronomsko pozicionirana precej višje od Slovenije.

Naši partnerji