Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Global Chef Challenge

V Sarajevu so se med 15. in 19. aprilom v organizaciji Udruženja kuhara BiH odvili trije mednarodni kulinarični dogodki – predsedniki evropskih kuharskih asociacij so se zbrali na Evropskem kongresu WACS, potekalo je tekmovanje Global Chef Challenge – Južna Evropa, organizatorji pa so podrli tudi Guinessov rekord v pripravi največje količine piščanje juhe (kuhali so tradicionalno bosansko jed – Begovo čorbo).

Na tekmovanju Global Chef Challenge so se kuharji, mladi kuharji in slaščičarji iz južne Evrope pomerili za uvrstitev na svetovno tekmovanje GCC, ki bo naslednje leto v Atenah. Slovenske barve je v članski konkurenci zastopal Grega Rozman (Sava hoteli Bled), med mladinci pa je nastopil Marko Magajne (Gostilna Špengl). Tekmovalna pravila so zahtevala, da kuharji v treh urah pripravijo trihodni meni za 6 oz. 4 osebe.

Prvi dan je bilo na sporedu tekmovanje mladincev. Marko Magajne je kuhal v dopoldanski skupini, v kateri so bili poleg njega še predstavniki Malte, Portugalske in Italije. Popoldne smo videli še nastop Turka, Ciprčana in Srba. Naš tekmovalec je z nastopom odlično opravil, žal pa so na koncu majhne podrobnosti tehtnico prevesile v stran italijanskega kuharja, ki je z minimalno prednostjo pred Markom slavil zmago in uvrstitev v Atene.

Marko je sicer pripravil naslednje jedi - predjed: poširan file halibuta s pirejem graha in mariniranim grahom, lososova culica polnjena s cream fresh in wasabijem, popečena jakobinka s pestom pardižnika, bela paradižnikova pena in cardiran paradižnik, grahova kreša in limonino olje; glavna jed: telečji hrbet na pireju krebuljice s porto omako, pečen raviol polnjen z bolonjskim ragujem in šparglji,  ocvrt telečji priželjc, pečena bela polenta, šparglji, krebuljica; sladica: mousse čokolade valhrona 64% na biskvitu s tonka oreščkom, čokoladna zemlja, žele zelenega čaja z okusom limonine trave in mete, limonin gel, čokoladni sponge, meringa z limono, sorbet zelenega čaja z okusom limonine trave in mete, meta.

Drugi dan je dopoldne nastopil Grega Rozman, ob katerem so bili še Portugalec, Grk in Italijan, popoldne pa so kuhali še Turek, Hrvat, Maltežan in Ciprčan. Struktura njegovega menija je požela veliko zanimanja in pohval, manjša zamuda pri izdaji jedi pa ga je stala boljšega rezultata – končal je tik za najboljšo trojico, tudi v tej discipline je bil najboljši italijanski predstavnik.

Njegov meni je izgledal takole - predjed: v maslu kuhan file halibuta, file lososa z kruhovo skorjo, poširano prepeličje jajce, maslene drobtine, holandska omaka s pomarančo, marinirana jakobinka, vinigred telečjega jezika, krema parmezana, inčuni, paradižnikov meringue, hladna omaka z wasabijem; glavna jed: telečji vrat z zelišči, telečji trebuh, popečen telečji priželjc, penasti piškot telečjega priželjca, krema korenja, nadevan ohrovt, ocvrti amarant, penasti smetanov velute; sladica: ajdova rezina, sladoled rdečega zelja, gel rdečega zelja, krema čokolade, krema polente, mandljev streuslle, ajdove kokice, čips jajčnega rumenjaka, med.

Na Evropskem kongresu WACS je naše društvo zastopal predsednik Srečko Koklič, podpredsednik Tomaž Vozelj pa je bil ocenjevalec v strokovni komisiji tekmovanj za GCC.

Naši partnerji